Léto uteklo jako voda... Nevím proč, ale letos jsem si ho nezvládla užít
tak, jak bych si představovala. Byli jsme na dovolené ve Špindlu (moc mile mě
překvapil), vykoupat se na Slapech, strávili jsme víc než "jen" pár
víkendů na chalupě... Ale buď jsme se s naším kulíškem schovávaly před vedrem,
po večerech jsem pracovala a ve chvílích a dnech, kdy bylo konečně volno, jsem
doháněla resty v domácnosti.
Docela tedy vítám současné počasí, kdy se dá konečně existovat a jsem
konečně trochu méně rozlítaná... A tak mám konečně čas i na vaření, tvoření,
focení, scrapbookování, blogování...
A tak bych to chtěla oslavit jedním parádnickým dortem :)
Recept mám z albert
magazínu, ale mírně jsem si ho upravila, takto:
Potřebujete:
Na těsto:
95g hořkého kakaa
300g krupicového cukru
(oproti albertu šidím)
1gloglo vanilkového
extraktu
4ks vejce
400g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 špetka soli
250ml mléka
Na polevu:
0,5l smetany ke šlehání
200g hořké čokolády min.
70%kakaa
200g čokolády na vaření
Pracovní postup:
1. Troubu předehřejte na
180 °C. Máslem vymažte dortovou formu o průměru 20 cm a výšce 5 cm. Pak ji
vysypte holandským kakaem a odložte.
2. Kakao nasypte do
středně velké mísy a zalijte jej 125 ml vroucí vody. Důkladně promíchejte,
nechte vychladnout. Po vychladnutí vlijte mléko.
3. Máslo našlehejte, aby
bylo lehce nadýchané, pak postupně přidejte cukr a šlehejte další 3–4 minuty.
Vmíchejte vanilkový extrakt a jedno po druhém přidejte rovněž vejce a na
závěr mouku, sodu a sůl. 4. K máslovému základu přidejte kakao s mlékem a
vzniklé těsto nalijte do vysypané formy a pečte 35–40 minut nebo dokud těsto
ulpívá na zapíchnuté špejli. Vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Po
vychladnutí rozřízněte na 3 stejně vysoké pláty (mě se osvědčil řez po obvodu,
do kterého ložím nit a utáhnu smyčku).
5. Udělejte polevu:
čokoládu dejte do rendlíku, přilijte smetanu a na mírném ohni zahřívejte, stále
míchejte, aby se čokoláda rozpustila a spojila se se smetanou. Sejměte z ohně a
nechte asi 2 hodiny chladnout, každou čtvrthodinu promíchejte. Chraňte
před ujídači, kteří chodí také jakože promíchávat!
6. Sestavte dort: na
pracovní plochu dejte nejméně povedený korpus, potřete jej částí polevy, navrch
posaďte druhý, opět potřete částí polevy, přiklopte posledním třetím korpusem a
boky i vršek potřete zbylou polevou.
Dort jsem pekla již asi
3x a vždy měl obrovský úspěch... Zkoušela jsem i ve variantě muffinové, ale ty
se jedí rukama a tak jste celí olepení a ne úplně elegantní, lepší je dort,
který se jí lžičkou...
Komentáře